پلتفرم ابری که با نام PaaS نیز شناخته میشود یکی از مدل های رایانش ابری هست که راهکاری منعطف، قابل مقیاس ارائه میکند تا اپلیکیشن ها بر روی کلود و سرور ها استقرار پیدا کنند و توسعه یابند.

پلتفرم ابری هر آنچه که برنامه نویسان  برای توسعه نرم افزار نیاز دارند را بدون دردسر های ارتباط با  سیستم عامل و تنظیمات سمت سرور یا تجهیزات سخت افزاری فراهم میکند.

 پلتفرم ابری به کسب و کار ها کمک میکند که از عذاب و هزینه نصب و راه اندازی سرور و تجهیزات سخت افزاری نجات پیدا کنند .

و هر نیازی از قبیل منابع سخت افزاری یا نرم افزاری و ابزارهای متنوع به صورت پرداخت به میزان استفاده در دسترس کسب و کار ها و توسعه دهندگان قرار میگیرد.

نتیجه توسعه راحتتر ، امن تر و سریعتر هست که به برنامه نویسان آزادی کامل برای تمرکز بر توسعه خود نرم افزار را می دهد.

تعریف یک پاراگرافی پلتفرم ابری

پلتفرم ابری یک محیط ابری کامل شامل تمامی مواردی که برنامه نویسان برای ساخت ، اجرا و مدیریت نرم افزار نیاز دارند از سرور ها و سیستم عامل تا شبکه و استوریج و ابزار های مختلف ، هست.

پلتفرم ابری چگونه کار میکند؟

ساختار فنی پلتفرم به عنوان سرویس از قسمت های مختلفی تشکیل شده است.

با توجه به اینکه در سرویس PaaS نیاز به محیطی با پویایی بالا داریم و اپلیکیشن های کاربران باید سریعا استقرار یابند ، مقیاس پذیرند و همچنین باید با بهینه ترین هزینه و مصرف منابع اپلیکیشن ها مستقر شوند.

به همین دلیل در بیشتر سرویس های پلتفرم ابری از تکنولوژی Container استفاده میشود که این قابلیت ها را به ما میدهد.

برای بررسی جزئیات فنی این سرویس با سری مقاله های کانتینر و کوبرنتیز ابرنئور همراه باشید.

مزایای  PaaS

ارائه محصول به بازار در حداقل زمان (‌ Faster time to market )

برای استقرار نرم افزار بدون نیاز به دردسر های مختلف سرور با استفاده از پنل پلتفرم ابری میتوان سرویس را دپلوی کرد و به راحتی اماده ارائه به بازار کرد.

هزینه و بار کم نگهداری

نگهداری و بروز نگه داشتن زیرساخت و ابزار های مورد نیاز همیشه هزینه زمانی – ریالی زیادی برای تیم ها و شرکت ها داشته است. با استفاده از پلتفرم ابری این وظیفه بر عهده ارائه دهنده پلتفرم میباشد.

هزینه به صرفه

در پلتفرم ابری پرداخت هزینه به صورت on-demand صورت میگیرد به این معنا که هر مقدار که از منابع استفاده کنید باید هزینه برای آن پرداخت کنید. هر مقدار مشتری بیشتری داشته باشید نیاز هست که برای انها هزینه منابع بیشتری پرداخت کنید به همین دلیل کاملا هزینه های خود را بهینه میکنید.

مقیاس پذیری ساده و سریع

بدون دغدغه نسبت به منابع و افزایش بار بر روی نرم افزار خود، هر زمان که نیاز داشتید پلتفرم ابری سرویس شما را مقیاس میدهند که کوچکترین مشکلی بر روی کسب و کار شما ایجاد نشود.

دسترسی راحت تیم های مختلف به زیرساخت

تیم های مختلف Development  و Operation میتوانند به منابع به صورت مشترک دسترسی داشته باشند و این باعث بهبود تعامل بین تیم ها و بهبود عملکرد کل کسب و کار میشوند . همچنین فرایند های DevOps در شرکت ایجاد میشود.

امنیت

با استفاده از پلتفرم ابری ، ارائه دهنده زیرساخت مسئول تامین امنیت لایه های زیرساخت هست و همچنین همراه تیم توسعه شرکت ها راهکار ها و best practice هایی را برای ساخت هرچه امنتر نرم افزار پیشنهاد میدهند.

مقایسه IaaS , PaaS , SaaS

زیرساخت به عنوان سرویس ، پلتفرم به عنوان سرویس و نرم افزار به عنوان سرویس سه تا از دسته های اصلی رایانش ابری هستند.

هر کدام از این مدل ها منابعی را در دسترس کاربران قرار میدهند از استوریج و مجازی سازی تا سخت افزار و نرم افزار.

تفاوت بین این ۳ مدل در این هست که کدام یک از منابع را شرکت ارائه دهند ابر مدیریت میکند و کدامیک را کاربران مدیریت میکنند.

” به عنوان سرویس ” به صورت کلی به ریسورسی که کاملا توسط ارائه دهنده ابر مدیریت میشود اشاره دارد.

بر اساس مدلی که در رایانش ابری انتخاب میکنید، ارائه دهنده ابر مسئولیت قسمت های مختلف زیرساخت و اپلیکیشن را بر عهده خواهد داشت:

IaaS: 

ارائه دهنده ابر به کاربر دسترسی کامل منابع پردازشی و ذخیره سازی را میدهند.

مدیریت کامل سرور های مجازی، شبکه ، استوریج ، سیستم عامل ، فایروال ، نرم افزار ها و دیتا به دست خود کاربر انجام میپذیرد.

در این مدل قسمت سخت افزاری و فریم ویر سخت افزار توسط ارائه دهنده ابر مدیریت میشود .

PaaS:

در این مدل ارائه دهند ابر تمام قسمت های سخت افزار و نرم افزار و ابزار هایی که برای توسعه محصول نیاز هست را مدیریت میکند.

کد توسط شما نوشته میشود و دیتا را شما مدیریت میکنید ولی قسمت سرور و سیستم عامل و سرویس هایی که برای استقرار کد نیاز هستند توسط سرویس دهنده مدیریت میشوند.

SaaS:

ارائه دهنده ابر تمامی بخش ها از سخت افزار تا نرم افزار و دیتا را از طریق اینترنت  به کاربران ارائه می دهد.

تمامی توسعه ها و اپدیت ها و نگهداری ها توسط ارائه دهنده سرویس انجام می شود.

نمونه ای از SaaS میتوان به Google Docs اشاره کرد.